Tijdens een bloedige confrontatie tussen Nigeriaanse troepen en terreurbeweging Boko Haram zijn dit weekend tientallen mensen gedood en gewond.

Dat meldt persbureau AP. De gevechten vonden plaats in Maiduguri, een Boko Haram-bolwerk in het noordoosten van het land.

Tegelijkertijd richtte de terreurorganisatie een bloedbad aan in dorpjes in de provincie Adamawa. Vele tientallen doden zouden zijn afgeslacht, huizen zouden in brand zijn gestoken en tientallen vrouwen en kinderen zouden zijn ontvoerd, zo vertelden overlevenden.

De aanvallen vallen samen met een bezoek van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan de miljoenenstad Laos ten zuidwesten van Maiduguri. Kerry gaat gesprekken hebben met president Goodluck Jonathan en zijn team over de angst voor gewelddadigheden rond de verkiezingen die 14 februari plaatsvinden.

Totale controle

Jonathan bezocht tien dagen geleden Maiduguri en beloofden de extremistische rebellen uit te roeien. Zijn woorden klonken echter als loze beloften: sinds augustus heeft Boko Haram bewezen vrijwel totale controle te hebben over een groot deel van de noord-oostelijke gebieden rond Maiduguri.

Boko Haram wijst democratie af en wil van Nigeria een islamitische staat maken. De helft van de pakweg 170 miljoen inwoners van het land zijn islamitisch, de andere helft is christelijk.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen'