Bij antiregeringsprotesten in Egypte zijn zondag zeker zeventien mensen omgekomen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Het was zondag precies vier jaar geleden dat de revolutie begon waarbij de toenmalige leider Hosni Mubarak werd afgezet.

Schutters openden het vuur vanuit een auto op een controlepunt bij de piramides. Daardoor kwamen twee politieagenten om het leven.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken liet aan lokale media weten dat er verder dertig gewonden zijn gevallen. Zo raakten twee politieagenten gewond door een bom in de hoofdstad Caïro. In die stad werd zaterdag ook al een demonstrant gedood.

Legitieme leider

Honderden Egyptenaren gingen de straten op. Aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi begonnen in de buurt van het Tahrirplein in Caïro te demonstreren.

Vier jaar eerder was dat het centrum van de revolutie. Een Qatarese sjeik riep de sympathisanten van Mursi op zich te laten horen. Volgens de sjeik is de voormalig president ''de legitieme leider van Egypte''.

In 2012 werden verkiezingen gewonnen door Mursi van de Moslimbroederschap. Hij werd vorig jaar afgezet door de huidige president Abdel Fattah al-Sisi.

Egypte heeft zware veiligheidsmaatregelen getroffen, maar die lijken onvoldoende te werken. Zo is het Tahrirplein afgezet en werden demonstranten met traangas in bedwang gehouden. Vorig jaar liepen de protesten uit de hand en werden tientallen betogers gedood op het Tahrirplein.

Video: Doden bij antiregeringsprotesten in Egypte

Meer acties

De afgelopen dagen werden meer acties gehouden om de honderden slachtoffers die in 2011 vielen te herdenken. Zaterdag kwam nog een vrouwelijke betoger om in de hoofdstad.

Shaimaa el-Sabagh trok met anderen door de stad en scandeerde 'brood, vrijheid en sociale gerechtigheid', een van de leuzen die ook in 2011 werd gebruikt. Ze had een bloemenkrans bij zich die ze bij het Tahrirplein wilde plaatsen. 

In diverse video's van de actie is te zien hoe twee gemaskerde agenten hun wapens op El-Sabagh richten. Even later zijn schoten te horen. In het volgende beeld ligt ze dood op de grond. De autoriteiten zeggen haar dood te onderzoeken. De begrafenis van El-Sabagh verliep zondag zonder incidenten. 

Veroordeeld

De regering van president Abdel-Fatah el-Sissi nam in 2013 een wet aan die alle protesten verbiedt tenzij de autoriteiten van tevoren toestemming verlenen.

Tientallen mensen zijn veroordeeld voor het schenden van deze wet. Tegelijkertijd zijn duizenden aanhangers en leden van de Moslimbroederschap, waar ook de afgezette president Mohammed Morsi lid van was, achter de tralies gezet. 

Video: Onrustige verjaardag Egyptische revolutie