In Griekenland zijn zondagochtend de stemlokalen opengegaan. Inwoners kiezen vandaag een nieuw parlement waarbij de linkse oppositiepartij Syriza in de voorlopige peilingen afstevent op een overwinning.

Dat meldt AP.

Zaterdag werd bekend dat de oppositie partij van Alexis Tsipras voorstaat in de peilingen op de partij Nieuwe Deomcratie van huidig premier Antonis Samaras. Het is mogelijk dat Syriza afstevent op een meerderheid, waarna het een kabinet mag vormen.

Toch is een groot deel van de kiezers nog verdeeld.

Het gaat om cruciale verkiezingen in het door de economische crisis getroffen land. Indien het linkse Syriza de partij van Samaras verslaat, kan dit leiden tot een nieuwe financiële koers van Griekenland. 

Tsipras is fel tegenstander van het bezuinigingsbeleid dat Griekenland door Europese landen en financiële instellingen kreeg opgeled in ruil voor de miljardensteun. 

Veel Griekse kiezers zouden genoeg hebben van de bezuinigingen, belastingverhogingen, loonsverlagingen en ontslagen. Meer dan 26 procent van de Griekse beroepsbevolking is inmiddels werkloos. Onder jongeren is meer dan de helft werkloos.

Zwevende kiezers

De Griekse premier Samaras zei zondag dat Griekenland met deze verkiezingen voor of tegen de Europese koers van het land kiest. Hij noemde de stembusgang beslissend voor de toekomst van het land. De Griekse premier bracht zondagmorgen zijn stem uit in het havenstadje Pylos, ruim tweehonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Athene.

Ondanks zijn tweede plaats in de peilingen zei Samaras dat ''wij zullen winnen, want veel zwevende kiezers gaan ND stemmen''.

OppositieleiderTsipras bracht zondag in Athene zijn stem uit. De leider van de linkse partij Syriza zei dat het land met deze stembusgang ,,zijn democratie, sociale cohesie en waardigheid'' kan herwinnen, meldde het Spaanse persbureau Europa Press.

Premier Samaras vreest echter dat de Griekse economie nog hardere klappen krijgt als zijn beleid niet wordt voortgezet en voltooid. Hij probeert met het rigoureus terugdringen van de overheidsuitgaven de Europese geldschieters en het IMF tevreden en het land binnen te eurozone te houden. 

President

De vervroegde verkiezingen werden eind vorig jaar uitgeschreven nadat het het parlement niet lukte om een nieuwe president te kiezen. De Griekse wet schrijft voor dat de grootste partij een bonus krijgt van 50 zetels. Als een partij die meerderheid behaalt, moet wel binnen drie dagen een kabinet worden gevormd. 

De stemlokalen sluiten om 18.00 uur.

Video: Griekse verkiezingen van start

Zie ook: Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden

En: Dit moet u weten over 'Grexit'

En: Wie gaan er winnen in Griekenland?