De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle zijn zondag warm onthaald door de Indiase premier Narendra Modi op het vliegveld van New Delhi. Obama is in India voor een driedaags staatsbezoek.

De Indiase premier Narendra Modi heeft zondag duidelijk gemaakt de betrekkingen met de Verenigde Staten flink te willen verbeteren. Hij verwelkomde de Amerikaanse president Barack Obama door hem op het vliegveld van de Indiase hoofdstad New Delhi te omarmen.

Het bezoek is bedoeld om de banden tussen de VS en het Aziatische land te versterken.

Hartelijk

De hartelijke ontvangst was ongebruikelijk, omdat buitenlandse leiders in India niet op het vliegveld maar in het presidentieel paleis worden verwelkomd.

Het besluit van Modi om zelf naar het vliegveld te gaan, zou ook voor zijn medewerkers een verrassing zijn geweest. ''We zijn dankbaar voor deze bijzondere gastvrijheid'', sprak Obama later tijdens de welkomstceremonie op het paleis.

Nucleaire stoffen

Meteen spraken de landen over de handel die India drijft in nucleaire grondstoffen. De VS maken zich daar zorgen over en het gevoelige onderwerp zorgt al lange tijd voor gespannende verhoudingen tussen beide landen. In een persconferentie liet Modi weten dat India meer commerciële handel wil met de VS in deze grondstoffen, niet bedoeld voor militaire doeleinden.

Modi, die in 2014 de verkiezingen won, was tot een jaar geleden niet welkom in de Verenigde Staten, omdat hij zich als regionaal politicus te weinig zou hebben bemoeid met opstanden in zijn regio. In de deelstaat Gujarat, waar hij van 2001 tot 2014 eerste minister was, vonden bloedige twisten plaats tussen hindoe's en moslims.

Ruzie

Het is pas kort geleden dat er een nieuwe Amerikaanse ambassadeur in New Delhi zit. Handelsconflicten leidden in 2013 tot een hooglopende ruzie tussen Washington en India, waarna de Amerikaanse ambassadeur tijdelijk vertrok.

De komende dagen staan onder meer het klimaat, belastingen en de samenwerking op het gebied van defensie op het programma. Ook wordt de relatie met India's aartsrivaal Pakistan besproken.

Koning Abdullah

Het is de eerste keer dat de wereldleiders elkaar ontmoeten. Modi kwam zondag zelf naar het vliegveld om de president te verwelkomen. Het protocol schrijft voor dat de premier zijn gasten pas ontmoet in het presidentieel paleis. 

De president is maandag ook aanwezig bij een militaire parade op de Indiase Dag van de Republiek.

Zaterdag werd bekend dat Obama zijn bezoek aan India inkort om een bezoek te brengen aan Saudi-Arabië, waar de president de rouwplechtigheid bijwoont voor koning Abdullah.

Video: Hartelijke ontvangst Obama in India