De terreurbeweging Boko Haram heeft zondag in het noordoosten van Nigeria een aanval uitgevoerd op de hoofdstad van de deelstaat Borno, Maiduguri.
 

Dit hebben de autotoriteiten in de stad van circa één miljoen inwoners gemeld. De gevechten aan de rand van de stad duren voort.

Eerder werd bekend dat de islamitische beweging vrijdag en zaterdag ongeveer 190 mensen heeft vrijgelaten die sinds 6 januari werden gegijzeld in het noordoosten van Nigeria. Minstens twintig anderen worden nog altijd vastgehouden, zo meldden de plaatselijke autoriteiten.

De vrijgelaten mensen, onder wie jonge mannen, vrouwen en kinderen, krijgen ondersteuning van de regering. Hun huizen zijn opgeblazen toen de militanten hun dorp Katarko in de staat Yobe aanvielen.

Boko Haram zaait met name dood en verderf in Nigeria. De groep pleegt regelmatig bomaanslagen en massamoorden in dorpen en ontvoerde al meermaals groepen mensen. Ook buitenlandse arbeiders zijn niet veilig.

Onlangs werd een Duitser bevrijd door het leger in Kameroen, nadat hij een half jaar lang was gegijzeld. Kameroen, een buurland van Nigeria, valt geregeld kampen van Boko Haram aan.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen'.