Het filmpje waarbij een van de twee door Islamitische Staat (IS) gegijzelde Japanners een foto in zijn handen houdt van zijn onthoofde medegevangene, lijkt echt. 

Dat zei premier Shinzo Abe van Japan op NHK TV zondagochtend. Abe condoleerde Haruna Yukawa's familie met hun verlies.

Opnieuw heeft Abe gevraagd om de ''onmiddellijke vrijlating'' van de Japanse journalist Kenji Goto. IS bracht zaterdag een video naar buiten waarin Goto een foto in zijn handen houdt van zijn onthoofde medegevangene Haruna Yukawa.

De man zegt in het Engels dat Abe schuldig is aan de dood van Yukawa, omdat het geëiste losgeld van 172 miljoen euro niet binnen 72 uur was betaald. Ook zegt hij dat IS niet langer om geld vraagt voor zijn vrijlating en dat mensen daarom niet bang hoeven te zijn dat ze de terroristen financieren, aldus de zender NHK.

Ruil

Goto zegt dat IS bereid is hem vrij te laten in ruil voor een vrouwelijke terrorist die in Jordanië gevangen zit, Sajida al-Rishawi. Abe heeft inmiddels met koning Abdullah van Jordanië gesproken over de situatie.

De kans is groot dat de beelden authentiek zijn, zo heeft Abe verklaard. Eerder gaf de premier aan woedend te zijn over de vermeende onthoofding. Hij noemde het op een persconferentie een ''schandelijke en onacceptabele'' daad. ''We zullen niet zwichten voor terrorisme."

De Amerikaanse president Obama heeft zondag gebeld met de Japanse premier om zijn medeleven te betuigen, zo meldt persbureau AFP. Amerikaanse specialisten helpen Japan om de echtheid van de video te controleren.

Video: 'Beelden Japanse gijzelaar lijken echt'

Losgeld

IS had in een dinsdag verspreide video al gedreigd de Japanners Kenji Goto en Haruna Yukawa te doden als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald.

Vrijdagmorgen Nederlandse tijd verliep de deadline. Het is niet bekend of de Japanse regering losgeld heeft betaald.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS