De daling van het aantal ebolabesmettingen in Liberia maakt het moeilijker om experimentele vaccins te testen. 

Dat zegt Francis Collins van de Amerikaanse Nationale Instituten voor Gezondheid (NIH) tijdens het World Economic Forum in Davos.

In Liberia is het aantal besmettingen gedaald tot vijf. Volgens Collins moeten de Amerikanen misschien hun pijlen richten op Sierra Leone, maar de situatie daar zou niet ideaal zijn. In Liberia zijn volgens Collins veel meer gegevens over de bevolking voorhanden.

De VS willen het ebolavaccin GSK testen met een grote operatie in Liberia. Het vaccin zou worden geïnjecteerd bij 27.000 mensen die het risico lopen besmet te raken met ebola. De ebolacrisis heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een keerpunt bereikt, nu het aantal nieuwe gevallen in de drie zwaarst getroffen landen afneemt.

Besmetting

De Britse verpleegkundige Pauline Cafferkey, die in december besmet bleek te zijn met ebola, is zaterdag ontslagen uit het ziekenhuis. Ze kreeg in het Royal Free Hospital in Londen experimentele medicijnen en een behandeling met bloedplasma van een Britse verpleegkundige die eerder herstelde van ebola.

Cafferkey liep het virus op toen ze vanaf november als vrijwilligster werkte in een ebolacentrum in Sierra Leone. ,,Ik ben blij dat ik nog leef'', zei de 39-jarige uit Schotland volgens de krant The Independent. Ze is niet meer besmet, maar zei dat ze zich wel zwak voelde.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola