De rebellen in Oost-Oekraïne zijn niet van plan de havenstad Marioepol te bestormen. 

Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko, die eerder zaterdag een aanval aankondigde, zei dat strijders van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk is opgedragen posities van het Oekraïense leger te beteugelen.

Het gaat volgens de rebellenleider om posities ten oosten van de stad. ''We gaan de stad niet aanvallen'', aldus Zachartsjenko tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

Aanleiding voor de troepenbeweging is de beschuldiging van Oekraïne dat de rebellen achter een raketaanval op Marioepol zitten. Bij die aanval kwamen zaterdagochtend zeker dertig mensen om het leven. Oekraïne zou het aantal militairen bij Marioepol hebben opgevoerd.

Video: Raketaanval Marioepol op dashcam vastgelegd

Raketinslag

Zaterdag kwamen bij een raketinslag op Marioepol meerdere burgers om het leven. Volgens verschillende bronnen vielen daarbij minimaal dertig doden. De Oekraïense premier Jatsenjoek sprak eerder van zeker 21 doden en 83 gewonden.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is de raket afkomstig uit gebied dat in handen is van de separatisten. De OVSE heeft de plek onderzocht waar de raket is ingeslagen.

Offensief

De regering in Kiev zegt dat de door Rusland gesteunde rebellen achter de aanval zitten. De separatisten die grote delen van Oost-Oekraïne in handen hebben, ontkennen dit.

Vrijdag verwierpen de rebellen een plan voor vrede en zeiden ze een groot offensief tegen het Oekraïense leger en de regering in Kiev te beginnen. 

Video: Rebellen ontkennen betrokkenheid raketaanval

Zorgen

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de verslechterende toestand in de havenstad Marioepol in het oosten van Oekraïne. Hij heeft zijn bezorgdheid zaterdagavond geuit tegen de Oekraïense president Porosjenko, die hij sprak in de Saudische hoofdstad Riyad.

Bij EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini, die ook in Riyad is, drong Koenders aan op een spoedvergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om de situatie in Oost-Oekraïne te bespreken.

Koenders heeft in Riyad samen met koning Willem-Alexander een condoleancebezoek gebracht na het overlijden van de Saudische koning Abdullah.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne