Premier Shinzo Abe van Japan is woedend over de vermeende onthoofding van een van de gevangenen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). 

''Ik ben heel woedend'', zei hij zaterdag tijdens een persconferentie. Hij noemt het een ''schandelijke en onacceptabele'' daad.

IS bracht zaterdag een video naar buiten met daarop een foto van gevangene Kenji Goto die in zijn handen een foto houdt van zijn onthoofde medegevangene Haruna Yukawa. De Japanse regering doet onderzoek naar de beelden.

''We zullen niet zwichten voor terrorisme'', zei Abe. De regering eist dat Goto onmiddellijk wordt vrijgelaten. IS zegt bereid te zijn Goto te ruilen voor een vrouwelijke terrorist die in Jordanië gevangen zit. Abe ging tijdens de persconferentie niet in op vragen van journalisten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de vermeende onthoofding van Yukawa sterk veroordeeld. ''Wij roepen weer op tot de onmiddellijke vrijlating van Kenji Goto en alle andere gijzelaars'', stond verder in de verklaring die het Witte Huis verspreidde.

Onderzoek

De autoriteiten onderzoeken of een nieuwe video van terreurgroep Islamitische Staat (IS) echt is. Daarin beweert de Japanse gevangene Kenji Goto dat zijn medegevangene, Haruna Yukawa, is onthoofd.

IS bracht de video zaterdag naar buiten nadat een deadline om losgeld voor de twee Japanners te betalen, vrijdag verstreek.

In de nieuwe video zou Goto een foto vasthouden waarop het onthoofde lichaam van Yukawa te zien zou zijn. Ook zou hij in de video zeggen dat IS bereid is hem te ruilen voor een terreurverdachte die in Jordanië wordt vastgehouden, en dat IS ook hem dreigt te doden.

Japan vroeg Jordanië eerder om hulp bij de vrijlating van de twee gegijzelden.

Volgens persbureau AP verschilt de video "enorm" met eerdere executievideo's die IS publiceerde en die authentiek bleken te zijn. De Japanse regering houdt zaterdag een spoedberaad over de video.

Losgeld

IS had in een dinsdag verspreide video al gedreigd de Japanners Kenji Goto en Haruna Yukawa te doden als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald.

Vrijdagmorgen Nederlandse tijd verliep de deadline. Het is niet bekend of de Japanse regering losgeld heeft betaald.

Hoe het de gijzelaars sinds vrijdag verging bleef onduidelijk. Japan wilde zaterdag ook niet zeggen of het bereid was om aan de eis van de gijzelnemers te voldoen.

"We blijven gefocust op het verkrijgen van informatie. Prioriteit is het redden van mensenlevens", aldus de Japanse diplomaat Yasuhide Nakayama vrijdag.