De Nederlanders die in Jemen wonen of werken, hebben niet laten weten dat ze het Arabische land willen verlaten. Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Het ministerie raadt mensen af om naar Jemen te reizen wegens de onrustige politieke situatie. Ook raadt het ministerie de mensen die er verblijven aan om (tijdelijk) te vertrekken.

''Ze hebben ons vooralsnog niet laten weten dat ze weg willen. Dat kan later veranderen'', zei een woordvoerster.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sana'a houdt goed contact met de 25 Nederlanders die in Jemen verblijven, aldus een woordvoerster.

Volgens haar kennen ze de situatie in het land goed en kiezen ze ervoor om te blijven. De luchthaven van Sana'a is gewoon open en de Nederlanders kunnen volgens haar zo weg als ze dat zouden willen.

De situatie in Jemen is al lange tijd explosief. Donderdag trad president Abd-Rabbu Mansour Hadi van het toch al stuurloze Jemen af. Ook de regering nam ontslag. ''Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen'', aldus Buitenlandse Zaken.

Protesten

Tienduizenden mensen zijn intussen zaterdag in Jemen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de sjiitische rebellen die president Hadi tot aftreden hebben gedwongen en de hoofdstad Sanaa in handen hebben.

In Sanaa waren zeker twintigduizend mensen op de been voor een protest bij de woning van Hadi. Ook in de zuidelijke steden Taiz en Ibb ging het om tienduizenden betogers, zeggen bronnen bij de veiligheidsdiensten. 

De betogers verzetten zich tegen de machtsgreep van de Houthi-rebellen. De Houthi's lieten vrijdag nog weten een snelle, soepele en democratische machtsoverdracht te willen. 

Bekijk beelden van de demonstratie:

Dit moet u weten om de situatie in Jemen te begrijpen