De links-radicale oppositiepartij Syriza ligt in peilingen een dag voor de Griekse parlementsverkiezingen van zondag ruim voor op de regeringspartij Nieuwe Democratie (ND) van premier Antonis Samaras. 

Syriza van oppositieleider Alexis Tsipras heeft in een zaterdag gepubliceerde opiniepeiling 33,5 procent van de kiezers achter zich. De ND blijft hangen op 26,5 procent.

De voorsprong van Syriza op ND is opnieuw groter dan in vorige peilingen. De grootste partij krijgt in het Griekse kiesstelsel vijftig parlementszetels als bonus.

Voor een absolute meerderheid in het Griekse parlement van driehonderd zetels zou Syriza echter afgaande op deze peiling nog steeds zetels tekortkomen en een coalitiepartner moeten zoeken. In het ingewikkelde stelsel zou circa 38 procent van de stemmen nodig zijn om alleen te regeren.

Bezuinigingen

Tsipras hoopt dat de beproefde kiezers zich tot hem wenden, na jaren van bezuinigingen, loonsverlagingen, belastingverhogingen en ontslagen. Hij beschuldigt Samaras ervan slaafs het rampzalige bezuinigingsbeleid te hebben uitgevoerd dat de trojka (EU, ECB en IMF) als voorwaarde voor noodkrediet eiste. Het is onduidelijk hoe Tsipras zonder die geldschieters geld wil laten rollen.

Als een partij een duidelijke meerderheid behaalt, moet er binnen drie dagen een kabinet worden gevormd. Als er geen duidelijke meerderheid voor een partij is, moet de leider van de grootste fractie proberen binnen drie dagen een coalitieregering op de been te brengen.

Lukt dat niet, dan krijgt de leider van de op één na grootste partij die opdracht en anders de leider van de op twee na grootste fractie. Als dat allemaal mislukt, komen de partijleiders bijeen met de president en proberen ze toch een coalitie te vormen. Lukt dat ook niet, dan volgen weer nieuwe verkiezingen.

Zie ook: Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden

En: Dit moet u weten over 'Grexit' | Dossier Griekenland