Rebellen in het oosten van Oekraïne hebben zaterdag volgens de autoriteiten langeafstandsraketten afgeschoten op de havenstad Marioepol. Daarbij zijn zeker 20 doden gevallen en 83 mensen gewond geraakt.

Dat meldt de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zaterdag volgens Oekraïense media.

De raketten kwamen neer in een woonwijk en een markt in de stad die circa 600 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev ligt. Door de aanval zijn een aantal gebouwen in brand gevlogen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft onderzoekers gestuurd naar de plek om informatie te vergaren.

In delen van de stad is de stroom uitgevallen en het water afgesloten. Bewoners in het oosten van de stad worden geëvacueerd naar het westen.

Pro-Russische separatisten hebben ontkend dat zij de raketten hebben afgevuurd. ''Wij hebben in dat gebied geen artilleriesystemen opgesteld'', zei een van de rebellenleiders tegen het Russische persbureau RIA Novosti. De rebellen noemen de raketaanval een provocatie van het Oekraïense leger.

Grijs gebied

De raketten zouden zijn afgeschoten vanuit de plaats Stari Krim, ten westen van Marioepol, waar het Oekraïense leger de macht heeft. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen het Russische persbureau Intarfax.

Het Oekraïense leger maakte zaterdag bekend dat rebellen ten noorden van Donetsk de plaats Krasni Partizan hebben ingenomen. Het dorp ligt in een ''grijs gebied'' waar lange tijd geen rebellen of militairen aanwezig waren, zei een woordvoerder.

Premier Jatsenjoek heeft westerse bondgenoten en de VN-Veiligheidsraad opgeroepen actie te ondernemen. Rusland schendt volgens Jatsenjoek met de aanval gemaakte afspraken en het internationaal recht.

Bekijk hier beelden van vlak na de raketaanval:

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne