De Toeareg-rebellen in Mali willen excuses van de Verenigde Naties voor de beschieting van een voertuig van de opstandelingen door een Nederlandse Apache-helikopter eerder deze week.

Dat zei een woordvoerder van de opstandige MNLA vrijdag op een persconferentie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Ook wil MNLA een internationaal onderzoek en een schadevergoeding voor de nabestaanden van de slachtoffers van de aanval.

Volgens de MNLA kwamen door de aanval zeven rebellen om het leven en vielen er twintig gewonden. Eerder hadden de opstandelingen gezegd dat er vijf doden waren gevallen.

De beschieting door de Nederlandse blauwhelmen zet volgens de rebellen de vredesonderhandelingen in Mali onder druk. Die moeten op 8 februari in Algerije worden voortgezet. De MNLA, die strijdt voor een onafhankelijk noorden van Mali, dreigt de onderhandelingen te boycotten als de VN geen excuses maken.

Apache

Een Nederlandse Apache-helikopter nam een voertuig met Toeareg-rebellen nabij Tabankort onder vuur, omdat die andere VN-militairen beschoten. Een dag na de actie was er een demonstratie tegen de VN in Kidal.

Volgen de rebellen bemoeiden de Nederlanders zich met een strijd tussen aan de ene kant de MNLA en aan de andere kant het Malinese leger en enkele milities. ''Wij schoten op de milities'', aldus de woordvoerder van de rebellen.