De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vrijdag aangekondigd ''binnen enkele dagen'' een bezoek te brengen aan Nigeria.

Dat deed hij in het Zwitserse Davos, waar Kerry een van de sprekers is op het World Economic Forum, het jaarlijkse congres van politieke wereldleiders en belangrijke zakenmensen. Onderwerp van de bijeenkomst is de strijd tegen gewelddadig extremisme.

Nigeria riep ruim anderhalf jaar geleden de noodtoestand uit in de regio waar Boko Haram actief is. De militante moslimgroepering zaait vooral in het noorden en oosten van het land dood en verderf.

Ze heeft in die regio talrijke dorpen en steden ingenomen en daarbij naar verluidt duizenden mensen omgebracht. Ook in Kameroen houdt Boko Haram de laatste tijd geregeld huis.

Geen hulp

Hoewel Kerry het doel van zijn bezoek aan Nigeria nog niet bekendmaakte, liep de Nigeriaanse regering al enigszins op de zaken vooruit door te zeggen geen hulp nodig te hebben van de Verenigde Naties.

Sambo Dasuki, de adviseur van de nationale veiligheid in het Afrikaanse land, zei dat de regeringstroepen ''in goede vorm zijn om de situatie aan te pakken''. Inmiddels is ongeveer de helft van de hele Nigeriaanse troepenmacht naar het noorden gestuurd.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen'