De vorming van een democratische regering in Tunesië nadert zijn voltooiing. Habib Essid, de recent gekozen premier, kondigde vrijdag aan dat hij een kabinet heeft geformeerd.

In het nieuwe kabinet is geen plek voor gematigde moslims van de Ennahda-partij. Het parlement moet nog wel akkoord gaan met de nieuwe regering.

Nidaa Tounes, de partij van Essid, won in oktober de verkiezingen. Ennahda werd toen tweede en stond open voor een coalitie met Nidaa Tounes, om zo te zorgen voor meer stabiliteit. Daar ziet Essid van af. Hij wil zo veel mogelijk de koers van zijn eigen partij varen en geen concessies doen aan de gematigde moslims.

Ennahda wordt bovendien door sommige conservatieve politici binnen Nidaa Tounes verweten voor onrust in Tunesië te hebben gezorgd na de volksopstand in 2011. Die opstand leidde ertoe dat president Zine al-Abidine Ben Ali aftrad.

Hoewel het na het aftreden van Ben Ali relatief rustig bleef in Tunesië, is er nog altijd geen regering gevormd. De vorming van het kabinet is een laatste stap in dat proces. In december werd Beji Caid Essebsi gekozen tot president.