De anti-islambeweging Pegida gaat zondagmiddag om 14.30 uur in Dresen de straat op.

Dat heeft de beweging vrijdag op Facebook laten weten.

Pegida wil hiermee naar eigen zeggen botsingen met tegendemonstranten voorkomen. Volgens de gemeente in het oosten van Duitsland heeft Pegida laten weten dat ze 25.000 deelnemers verwacht.

Het is de vraag of er werkelijk zo veel komen. De oprichter en leider van de beweging, Lutz Bachmann, trad woensdag terug, nadat ophef was ontstaan over een foto die hij op zijn Facebookpagina had gezet. Daarop was hij te zien met Hitlerkapsel en -snorretje. Veel deelnemers aan eerdere demonstraties lieten daarna weten niet meer voor de beweging de straat op te gaan.

Tot nu toe ging Pegida elke maandagavond de straat op. Afgelopen maandag ging de dertiende demonstratie niet door, omdat er met aanslagen was gedreigd.

Gratis concert

Pegida begon met demonstreren in Dresden. De demonstraties daar trokken aanzienlijk meer mensen dan in andere steden waar de beweging sindsdien ook tegen "de islamisering van Duitsland"  heeft betoogd.

Op zijn Facebookpagina schrijft Pegida dat de demonstranten niet moeten rekenen op een gratis concert. Dat is een verwijzing naar het concert 'Open en bont - Dresden voor iedereen', waarop artiesten als Herbert Grönemeyer en de band Keimzeit komende maandagavond tegen de ideeën van Pegida demonstreren.

De organisatoren van de Pegida-mars zeggen dat zij ook tot een andere dag hebben besloten, omdat vele demonstranten naar het gratis concert willen. Zij moeten zich ''die gratis culturele ervaring niet laten ontnemen'', aldus de organisatoren.