Om acute gezondheidscrises zoals de uitbraak van ebola sneller het hoofd te kunnen bieden, moeten er wereldwijd inzetbare medische responsteams worden opgericht.

Daarvoor pleitten minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) en Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag in Davos bij het World Economic Forum.

De medische teams moeten worden gecoördineerd door de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN, aldus de bewindslieden. De WHO praat zondag over de aanpak van de ebola-crisis in West-Afrika en dan komt ook dit plan aan de orde. '' Dat is het moment om spijkers met koppen te slaan'', aldus Schippers.

Ploumen heeft het onderwerp ook te berde gebracht tijdens een overleg met directeur Margaret Chan van de WHO. ''We moeten concluderen dat de internationale hulpstructuur onvoldoende is uitgerust om tijdig en adequaat te reageren op een situatie zoals in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Dat moet veranderen'', verklaarde de minister na afloop.

Reactie

In de Tweede Kamer was eerder veel kritiek op de trage reactie van de WHO na het uitbreken van de ebola-crisis. Die had veel eerder de noodklok moeten luiden, stelde de Kamer in oktober. Ploumen erkende toen dat de werkwijze van de WHO ''niet voor herhaling vatbaar is''.

Een internationale commissie pleitte in 2009 al naar aanleiding van de Mexicaanse griepepidemie voor de oprichting van snelle medische responsteams. Met die aanbeveling is toen verder weinig gebeurd. Binnen de Europese Unie wordt ook gesproken over de oprichting van medische flitsteams.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola