De vrouw die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de gijzeling, mishandeling en verkrachting van een Nederlandse vrouw in Australië, is vrijdag op grond van goed gedrag uit de gevangenis vrijgelaten. 

De 34-jarige Jennifer Peaston staat de komende twee jaar wel onder huisarrest, meldt de Australische krant The Age.

De 48-jarige Alfio Anthony Granata en Peaston bekenden deze week voor de rechtbank schuld in een aantal van de meer dan honderd aanklachten tegen hen. Granata zei schuldig te zijn aan verkrachtingen, mishandelingen, bedreiging met de dood, drugsbezit en diefstal.

Peaston zei schuldig te zijn aan mishandeling. Zij hielden de nu 23-jarige Nederlandse, die als rugzaktoerist door Australië reisde, eind 2012 ruim zes weken vast.

De Nederlandse vrouw ontmoette Granata en Peaston half november 2012. Dat gebeurde op een feest in Saint Kilda, een wijk aan de kust ten zuidoosten van het centrum van Melbourne. De relatie begon volgens de aanklager met de afspraak gedrieën seks te hebben in de hotelkamer van Granata en Peaston.

Wreed

Er werden drugs gebruikt en er ontstond een vriendschappelijke relatie die echter door toedoen van Granata snel gewelddadig en erg wreed werd. Hij was dat ook tegen Peaston, maar die wordt ook als medeplichtige gezien.

Granata zei door de duivel bezeten te zijn en bewerkte de Nederlandse op gruwelijke wijze, onder meer met een vleeshamer en een mes. Ook trok hij bij haar nagels uit. Op eerste kerstdag 2012 probeerde de vrouw zelfmoord te plegen. Granata en Peaston raakten in paniek en belden een alarmnummer waarmee de gruwelen aan het licht kwamen.