De leider van de pro-Rusissche rebellen Alexander Zakharchenko zou vrijdag een nieuw offensief in Oekraïne hebben aangekondigd.

Dat meldt BBC News op basis van het Russische persbureau Ria Novosti.

De rebellenleider zou gezegd hebben omliggende plaatsen van Donetsk te willen veroveren die nu nog in handen zijn van het Oekraïense leger. Volgens AFP zou het Oekraïense hoofd van de veiligheidsdienst, Oleksandr Turchynov, tijdens een uitzending op televisie hebben bevestigd dat de rebellen een offensief zijn begonnen.

De uitspraken van de rebellenleider volgen op de verovering van de luchthaven van Donetsk door de rebellen op woensdag. De luchthaven wordt gezien als een strategisch belangrijk punt.

Eerder donderdag had Zakharchenko al aangekondigd zijn frontlinie zo ver naar het westen te willen verleggen, dat het Oekraïense leger Donetsk niet meer in kan nemen. Ook zou Zakharchenko hebben gezegd dat de rebellen geen pogingen meer ondernemen om te praten over een wapenstilstand. 

'5000 levens'

Er is sinds begin september een wapenstilstand maar die stelt niet veel voor. Volgens de VN zijn de afgelopen negen dagen 262 mensen omgekomen. De periode was daarmee de bloedigste sinds het van kracht worden van het staakt-het-vuren.

Het conflict in Oekraïne heeft volgens de Verenigde Naties sinds april vorig jaar meer dan 5000 levens gekost. De VN zei dat het werkelijke aantal slachtoffers waarschijnlijk "behoorlijk hoger" ligt.

In het gebied rond steden als Donetsk en Loehansk vecht het Oekraïense leger tegen pro-Russische separatisten die zich willen aansluiten bij Rusland.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

AchtergrondWapenstilstand in Oekraïne: eerst zien dan geloven