De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag in een speciale bijeenkomst gesproken over antisemitisme, als reactie op een wereldwijde toename van geweld tegen joden. 

Het was voor het eerst dat de Vn sprak over antisemitisme. De zitting stond al gepland voordat eerder deze maand bij een terreuractie in Parijs vier Franse joden werden vermoord in een koosjere supermarkt.

Eerder waren in Europa al joden vermoord bij het Joods Museum in Brussel en een joodse school in Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk. 

De VN-bijeenkomst was informeel. Van de 193 lidstaten was ongeveer de helft niet aanwezig, maar bijna vijftig lidstaten hebben wel spreektijd aangevraagd. 

Actie ondernemen

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat de wereld actie moet ondernemen om een eind aan te maken aan "dit monstrueuze mondiale probleem".

"Wanneer de mensenrechten van joden worden onderdrukt, volgen de rechten van andere religieuze en etnische groepen dikwijls niet lang daarna", waarschuwde Power.

De Duitse minister van staat voor Europa, Michael Roth, waarschuwde dat antisemitisme "op een luide en agressieve manier terrein wint" en een bedreiging vormt voor de samenleving als geheel. Vanwege het Duitse verleden zal zijn land altijd vooraan staan in de strijd tegen antisemitisme en een 'zero-tolerance'-beleid voeren, zei hij. 

Video: VN bezorgd over toenemend antisemitisme

Filosoof

De Franse filosoof Bernhard-Henri Levi riep voor de Assemblee de wereld op in actie te komen tegen toenemende jodenhaat, die hij als "radicale onmenselijkheid" bestempelde.

"Joden de schuld geven wordt weer de verzamelkreet van een nieuwe orde van moordenaars", zei Levi in een toespraak. Levi merkte op dat de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog op de as van de Holocaust werden opgericht en dat een van de redenen was de 'plaag' van antisemitisme te bestrijden. 

"Het is aan u die de gezichten van de wereld zijn om de architecten te worden van een huis waarin minder plaats is voor de moeder van alle haat", zei Levi, die zelf joods is. "Moge u over een jaar, in de jaren daarna en om het andere jaar opnieuw bijeenkomen om te zien dat de mobilisatie van vandaag niet tevergeefs was." 

Islamofobie

Een verrassende spreker was de Saudische VN-ambassadeur Abdallah Al-Moualimi, die optrad namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en parallellen trok tussen antisemitisme en islamofobie. 

"Wij zien met groeiende zorg de toename van haatdelicten in de wereld, en wij zijn zeer bezorgd omdat sommigen hun verantwoordelijkheden in dit opzicht willekeurig afwijzen", zei Al-Moualimi.

"Antisemitisme en islamofobie en alle misdaden die gebaseerd zijn op religieuze haat zijn nauw met elkaar verweven, zijn onscheidbaar." Hij noemde de Israëlische bezetting van Palestijns gebied "een antisemitische daad" die de mensheid bedreigt.