In Jemen is al enige tijd sprake van grote onrust, met als voorlopig resultaat donderdag het opstappen van de president en het gehele kabinet. Een overzicht van de belangrijkste statistieken van het land.

Hoofdstad: Sanaa

Ligging: De zeer traditionele Republiek Jemen is een Arabisch land, dat grenst aan Saudi-Arabië, Oman en de Golf van Aden.

Bevolking: Jemen telt ongeveer 25 miljoen inwoners op 528.000 vierkante kilometer. Bij het land horen circa tweehonderd eilandjes. Arabisch is de meest gesproken taal.

Ruim de helft van de bevolking hangt de soennitische islam aan, iets minder dan de helft de sjiitische islam. Slechts circa 1 procent van de bevolking is niet islamitisch, maar bijvoorbeeld christelijk of joods.

Geschiedenis: De Romeinen prezen Jemen en noemden het Arabia Felix (Gelukkig Arabië). Het noorden van Jemen werd in 1918 onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk. De Britten trokken zich in 1967 terug uit het zuiden van het land. Het noorden en zuiden werden in 1990 samengevoegd tot één land. In 1994 was er een korte burgeroorlog, maar die verloren de zuidelijke separatisten.

Economie: Jemen is grotendeels afhankelijk van inkomsten uit afnemende oliebronnen en internationale hulp. Het geldt als het armste land in het Midden-Oosten. Corruptie is een zeer groot probleem.

Regering: De autoritaire president Ali Abdullah Saleh leidde het land meer dan dertig jaar met harde hand. Sinds zijn vertrek in november 2011 bestuurde de nu afgetreden Abd-Rabbu Mansour Hadi het land. Eerst nam hij de functie waar. In februari 2012 werd hij als president beëdigd, na verkiezingen waarbij hij de enige kandidaat was.

De centrale regering heeft nauwelijks gezag in grote delen van het land, waar stammen het voor het zeggen hebben. De regering kampt met grote veiligheidsproblemen, zoals de aanwezigheid van al-Qaeda en een opstand van de sjiitische Houthi's, die vorig jaar september een groot deel van de hoofdstad innamen.