President Abd-Rabbu Mansour Hadi van Jemen, de premier, en het gehele kabinet zijn donderdagavond opgestapt. Hun aftreden volgt na roerige dagen in het land. Houthi-rebellen bezetten deze week het presidentieel paleis.

Volgens een VN-vertegenwoordiger stapte Hadi op na een ontmoeting met Houthi-vertegenwoordigers. Die bijeenkomst was een initiatief van de VN-gezant voor Jemen, Jamal Benomar. 

De Jemenitische inlichtingenminister Nadia al-Sakkaf en een woordvoerder van de Jemenitische ambassade in Washington D.C. bevestigen het nieuws.

Onduidelijk is nu wie het land bestuurt. AFP meldt dat het parlement het ontslag van de 69-jarige president niet accepteert en dat het oproept tot een spoedbijeenkomst vrijdag.

Video: President van Jemen afgetreden

Ontslagbrief

Premier Khaled Bahah zette zijn ontslagbrief eerder op de avond op Facebook. Bahah zegt dat hij opstapt om te voorkomen dat hij "in een afgrond van niet-constructief en wetteloos beleid" wordt gesleept. 

President Hadi kwam woensdag nog een tienpuntenplan overeen met de Houthi's, waarmee een einde moest komen aan de crisis in het land. De president zei bereid te zijn concessies te doen jegens de rebellen. 

In ruil voor de toezeggingen zouden de rebellen zich terugtrekken uit het gebied rond het presidentieel paleis en het huis van de president.

De sjiitische Houthi's vechten al lange tijd voor zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische land. Ze hebben niet alleen een groot deel van de hoofdstad in handen, maar zijn ook opgerukt in het centrum en delen van het westen van het armste Arabische land.

Dialoog

Hadi werd in februari 2012 als president beëdigd. Hij beloofde toen een dialoog aan te gaan met alle politieke krachten en de veiligheid in het land te herstellen. De onrust bleef echter groot.

Niet alleen werd Hadi geconfronteerd met een opstand van de Houthi's, maar ook is in het land de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS) actief.

Een van de twee broers die twee weken geleden verantwoordelijk waren voor de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, had een training in Jemen gevolgd.

Aanval

Vrijdag aan het begin van de nacht zijn twee voertuigen van het leger in Jemen aangevallen door gewapende mannen. Dat gebeurde in de zuidelijke kuststad Aden, zo lieten lokale autoriteiten weten.

Tijdens de aanval waren meerdere explosies te horen. Over slachtoffers is niets gemeld. Het is ook onduidelijk of de aanval iets te maken heeft met de onrust in de hoofdstad Sanaa. 

Profiel Jemen