De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag aangekondigd dat hij in maart het Amerikaanse Congres zal toespreken.

Volgens een medewerker van de Republikeinse Partij in de VS is de premier in de eerste week van maart in het land. Enkele weken later, op dinsdag 17 maart, worden in Israël parlementsverkiezingen gehouden.

De Israëlische premier zal geen ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Barack Obama, verklaarde het Witte Huis donderdag. Ook John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken, zal Netanyahu niet ontmoeten. 

Officieel is de reden dat Obama wil voorkomen dat een dergelijke ontmoeting de parlementsverkiezingen in Israël beïnvloedt. Het is een publiek geheim dat Obama en Netanyahu het slecht met elkaar kunnen vinden.

Boehner

Woensdag ontstond ophef in Washington, toen bekend werd dat John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Israëlische premier had uitgenodigd om de leden van het Huis en de Senaat toe te spreken.

De Amerikaanse regering reageerde ontstemd, omdat zij niet was ingelicht. Toen werd nog gesproken over een rede op 11 februari, ruim een maand voor de verkiezingen. Volgens de medewerker van de Republikeinen voegt Netanyahu twee reizen naar de VS samen. Hij was al van plan in maart het land te bezoeken.

Iran

Naar verwachting zal Netanyahu het in zijn derde toespraak tot het Congres vooral over Iran hebben. Israël verdenkt net als veel westerse landen Teheran ervan in het geheim naar de ontwikkeling van een kernwapen te streven. Het land staat zeer argwanend tegenover de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma die op dit moment worden gehouden.

Netanyahu zegt in de aankondiging van zijn bezoek niets over Iran, maar kondigt wel aan dat hij zijn rede zal gebruiken ''om president Barack Obama, het Congres en het Amerikaanse volk te bedanken voor hun steun aan Israël''.