Een dag voor het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is in de Somalische hoofdstad Mogadishu een mislukte moordaanslag gepleegd.

Voor het hotel waar de Turkse delegatie die het bezoek voorbereidt verblijft, ging een autobom af. De delegatie bleef ongedeerd, laat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Een ooggetuige zegt tegen persbureau Reuters dat twee agenten daarbij om het leven zijn gekomen. Ook de zelfmoordterrorist is overleden.

De Somalische hoofdstad is vaker doelwit van autobommen. De stad wordt zwaar bewaakt vanwege het bezoek van de Turkse president.

De aanval is opgeëist door de islamitische terreurbeweging al-Shabaab. "We hebben het hotel aangevallen en meerdere Somalische politieagenten gedood", liet een woordvoerder van de groepering weten. Over het bezoek van Erdogan zei hij niets. Het is dan ook onduidelijk of de aanslag daar verband mee houdt.

De Turkse premier liet weten dat hij laat onderzoeken of de Turken in het hotel het doelwit waren.

Video: Autobom ontploft in Mogadishu

Bezoek

Erdogan zet zijn bezoek vrijdag ondanks de aanslag door, zegt een bron van binnen zijn kantoor. De Turkse president opent het vernieuwde vliegveld van Mogadishu. Het vliegveld is grotendeels met Turks geld gerenoveerd.

Erdogan bezocht Somalië in 2011 als eerste niet-Afrikaanse leider in twintig jaar. Toen was hij nog premier van Turkije.