De zonen van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak mogen de gevangenis verlaten in afwachting van een nieuw proces. 

Dat heeft de rechtbank in Caïro bepaald volgens AFP. Alaa and Gamal Mubarak worden net als hun vader verdacht van corruptie. 

Het hof in Egypte vernietigde op 13 januari de driejarige straf van Hosni Mubarak en eiste een nieuw proces in de zaak. De 86-jarige Mubarak werd in mei vorig jaar schuldig bevonden aan corruptie. Hij zou zo'n 10 miljoen euro hebben verduisterd voor eigen gebruik.

Het is de enige zaak waarin het voormalig staatshoofd is veroordeeld. Drie andere rechtszaken - één wegens de dood van demonstranten die tegen zijn regime betoogden en twee wegens corruptie - tegen de gewezen sterke man liepen op niets uit.

Mubarak werd eind november vrijgesproken van medeplichtigheid aan de dood van honderden betogers. Begin december ging de openbaar aanklager in beroep tegen die vrijspraak.

De aanklager had de doodstraf geëist tegen Mubarak, omdat hij schuld zou hebben aan de dood van bijna 850 betogers. Die kwamen om tijdens opstanden en rellen in 2011. Diezelfde onrusten leidden tot de val het regime van Mubarak.