De Japanse regering is er nog niet in geslaagd om contact te leggen met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Tokio wil "al het mogelijke" doen om de levens van twee gegijzelde Japanners te redden. Maar pogingen om de gijzelnemers van IS te bereiken leverden tot nog toe niets op, zegt een regeringswoordvoerder donderdag.

De deadline komt intussen steeds dichterbij: dinsdag gaven de gijzelnemers de Japanse regering 72 uur om met 200 miljoen dollar over de brug te komen. Dat is tot vrijdagmiddag. Als dat bedrag niet wordt betaald, dreigt IS de gijzelaars te onthoofden.

Premier Shinzo Abe is echter een verklaard tegenstander van het betalen van losgeld, want dat kan terroristen motiveren tot nieuwe ontvoeringen. Het is dan ook de vraag wat voor opties hij heeft.

IS heeft vaker buitenlanders ontvoerd, meerdere keren met fatale afloop. In een video waarin de groepering het losgeld eiste, legde een gemaskerde militant uit dat de ontvoering een vergelding is voor de Japanse steun aan de strijd tegen IS.

Tokio benadrukt daarop dat het niet bijdraagt aan militaire acties, maar alleen humanitaire hulp biedt aan mensen in Irak en Syrië.

Video: IS dreigt met onthoofding

Vier dingen die u moet weten over ISDossier IS