De leider en tevens oprichter van de Duitse anti-islambeweging Pegida, Lutz Bachmann, heeft zijn functie neergelegd. Dat is woensdagavond bekend geworden.

Pegida heeft het vertrek van Bachmann bevestigd via Facebook.

Aanleiding voor het besluit van Bachmann is de commotie die was ontstaan over foto's van hem met een Hitlerkapsel en -snorretje. Hij had deze zelf op zijn Facebookpagina gezet.

Binnen Pegida ontstond veel ophef na de plaatsing van de foto's. Vicevoorzitter Rene Jahn zei in de Duitse krant Bild dat het gevolgen voor Bachmann moest hebben. ''Dit gaat echt niet. Met zoiets wil ik niets van doen hebben.''

Jahn zinspeelde in een gesprek met Bild op een mogelijk terugtreden van Bachmann. Die pakte aan het einde van woensdagmiddag zijn biezen en legde al zijn functies in de beweging neer.

Onderzoek

Het vertrek van Bachmann werd door de beweging bekendgemaakt, omdat het Openbaar Ministerie in Dresden had besloten een onderzoek naar hem te starten vanwege ''volksophitsing''. Justitie bekijkt of Bachmann strafrechtelijk kan worden vervolgd.

Onderdeel van het onderzoek is onder meer vast te stellen of begeleidende teksten bij een foto met mensonterende beschrijving van buitenlanders ook van de Pegida-leider afkomstig zijn. Buitenlanders werden daar beschreven als ''beesten, tuig en vuilnis''.

Bachmann verklaarde later dat het om een grap ging.

Demonstraties

Pegida gaat al weken elke maandag de straat op om te demonstreren tegen de ''islamisering van het avondland'', Europa. Afgelopen maandag werd de bijeenkomst in Dresden, waar de beweging is ontstaan, echter afgelast na ''enorme bedreigingen'' over aanslagen op de protestmanifestaties. 

De autoriteiten waren geïnformeerd over een oproep om Bachmann te vermoorden. Toch kwamen in zijn woonplaats zo'n tweehonderd Pegida-aanhangers bij elkaar.

Woensdagavond wordt in Leipzig gedemonstreerd door zowel voor- als tegenstanders van Pegida.

Hiertegen voert anti-islambeweging Pegida actie