Terreurverdachte Abdelmounaim H. heeft zich dinsdag aangegeven bij de politie in België. De 21-jarige man werd gezocht in Spanje en Frankrijk, maar gaf zich aan in het Belgische plaatsje Sint-Jans-Molenbeek.

Dat meldt het federaal parket in dat land. 

Hij zat thuis met een enkelband. Dat meldde het federaal parket in dat land.

H. werd gezocht in verband met het onderzoek naar de terreurcel in Verviers. Vorige week voerde de Belgische politie een actie uit tegen die terreurgroep. H. werd sindsdien gezocht, net als de Nederlander Zaid K.

Het vermoeden was dat het duo via Parijs en Madrid naar het Midden-Oosten wilden reizen. De Franse en Spaanse politie zochten naar het tweetal. 

Over waar K. is, is vooralsnog nog niets bekend. H. wordt verhoord en woensdag zal de onderzoeksrechter bepalen of hij nog vast blijft zitten, aldus het parket. Dinsdag doorzocht de politie met het Landelijk Parket de ouderlijke woning van de 18-jarige K. in Utrecht.

Beveiliging

Het Belgische leger gaat de gerechtsgebouwen van Luik en Verviers en de kerncentrale Tihange in Hoei beveiligen. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag.

Het Belgische leger bewaakte sinds zaterdag al de stad Antwerpen vanwege de toegenomen terreurdreiging in België. Ze bewaakten onder meer de joodse wijk bij het centraal station in de stad. Luik, Verviers en Hoei vroegen ook om de inzet van het leger.

Tihange ligt op zo'n 40 kilometer van Maastricht.

Video: Huiszoeking Utrechtse jihadverdachte Verviers

Nauwe banden tussen Nederlandse en Belgische jihadisten