Nederlandse jihadisten hebben nauwe banden met Belgische jihadisten. Dat blijkt onder meer uit recent onderzoek van de Nederlandse geheime dienst AIVD.

In België lieten jihadisten zich donderdagavond van hun gewelddadige kant zien. Hun terreurcel die een aanslag wilde plegen op Belgische politiedoelen, werd opgerold.

Bij de daaropvolgende anti-terreuractie in het Belgische Verviers doodde de politie twee jihadisten en verwondden een derde, omdat de extremisten hen onder vuur namen.

Dinsdag werd huiszoeking gedaan bij een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte. Het zou gaan om Zaid K. Hij maakt volgens het Openbaar Ministerie in Nederland vermoedelijk deel uit van de terreurcel in Vervier. Zijn paspoort werd daar tijdens de anti-terreuractie gevonden.

Uitreisgolf

De AIVD meldde in juni vorig jaar nog dat de eerste uitreisgolf van Nederlandse jihadisten naar Syrië ''succesvol was", vermoedelijk door de innige contacten met onder meer Sharia4Belgium.

Dat is een beweging van moslimextremisten in België. Personen gelieerd aan deze beweging stonden volgens de AIVD ''aan de basis van de plotselinge, massale jihadgang’’ vanuit Nederland.

Contact

Er is intensief contact geweest tussen de Nederlandse beweging Behind Bars/Straat Dawah en Sharia4Belgium. Behind Bars was een van de meer succesvolle activistische jihadistische bewegingen in Nederland, stelt de inlichtingendienst in zijn onderzoek vast. Na enige tijd ontstond Straat Dawah, een andere verschijningsvorm van dezelfde organisatie.

Nederlandse en Belgische jihadisten vechten ook samen in strijdgebieden als Syrië, zo is vastgesteld. Daar hebben beide groepen gevechtservaringen opgedaan en contact gehad.