Houthi-rebellen hebben dinsdag het presidentieel paleis in de hoofdstad van Jemen, Sana'a, ingenomen. De rebellen namen ook het huis van de president, Abd-Rabbu Mansour Hadi, onder vuur. 

Volgens persbureau AP bevestigde een Jemenitische legercommandant dat de rebellen het paleis hebben ingenomen. Hij spreekt van een staatsgreep.

De inlichtingenminister van Jemen, Nadia al-Sakkaf, stelde dat het huis van de president "zwaar onder vuur" werd genomen door gewapende troepen vanaf de daken van omliggende panden.  

AP meldde dat de minister waarschijnlijk thuis was ten tijde van de aanval. Volgens AFP ontving hij op het moment van de aanval bezoekers in zijn huis. Hadi verbleef ten tijde van de aanval in ieder geval niet in het paleis. Een regeringsfunctionaris verklaarde al snel dat de president "in orde" is. 

Een leider van de Houthi's heeft verklaard dat zijn mannen niet van plan zijn de president of diens ambtswoning aan te vallen. 

De rebellen zouden op het terrein van het paleis onder meer wapendepots hebben overvallen. 

Ban Ki-moon

VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon laat weten zich "ernstige zorgen" te maken over de situatie in Jemen. "De Secretaris-Generaal roept alle partijen op om de vijandigheden per direct te staken, maximale terughoudendheid te tonen, en de nodige stappen te zetten om de volledige autoriteit van de legitieme regeringsorganen te herstellen", aldus een woordvoerder van Ban Ki-moon. 

De Veiligheidsraad van de VN is dinsdag voor een spoedzitting over de situatie in Jemen bijeengekomen. De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei de leden voor de raad bijeen te hebben geroepen om zich achter gesloten deuren over de toestand te laten informeren door Jamal Benomar, de VN-gezant voor Jemen. Benomar verblijft in Qatar en wil later dinsdag van daaruit naar Sanaa reizen. 

In de hoofdstad zijn de laatste tijd veel gevechten tussen de regeringstroepen en de rebellen. Maandag zou een colonne van de Jemenitische premier Khaled Bahah zijn beschoten, vlak nadat een wapenstilstand was bereikt. 

Video: Onrust in Jemen

Zelfbestuur

De sjiitische Houthi's vechten voor zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische land. Ze hebben niet alleen een groot deel van de hoofdstad in handen, maar zijn ook opgerukt in het centrum en delen van het westen van het armste Arabische land.

De Houthi's danken hun naam aan hun oud-leider Hussein Badreddin al-Houthi die naar verluidt omkwam in de strijd met het Jemenitische leger in 2004.

De strijd tussen de rebellen en het leger duurde tot 2010, toen er tot een wapenstilstand werd besloten. Daarna laaiden de gevechten weer op uit onvrede over de machtsoverdracht van de oud-president van Jemen Ali Abudullah Saleh. Saleh kreeg in ruil voor zijn opstappen immuniteit, tot grote onvrede van veel Jemenieten.

In september sloten politieke partijen en de Houthi's een overeenkomst voor de vorming van een regering van nationale eenheid. Als die er was, zouden de rebellen zich uit Sana'a terugtrekken. Daarvan is echter weinig terechtgekomen.