De Nederlander Ang Kiem Soei is zondag (lokale tijd) in Indonesië geëxecuteerd. Dat meldt zijn advocaat Bart Stapert. 

Dat meldt zijn advocaat op Twitter.

Ang kreeg in 2003 de doodstraf voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Ang werd samen met nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld door een vuurpeloton gedood.

Verzoeken voor gratie zijn afgewezen. Angs Indonesische advocaten hebben geen herzieningsverzoek mogen indienen. Ang nam zaterdag afscheid van zijn Nederlandse advocaat, Bart Stapert.

Volgens hem was zijn cliënt dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

De Indonesische krant Jakarta Post schrijft dat familieleden en vrienden vrijdag geen kans hebben gekregen om afscheid te nemen van Ang.

De toegang tot de Nusakambangan-gevangenis zou hun zijn ontzegd. Maar een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei geen aanwijzing te hebben dat familie is weggehouden bij Ang.

Veroordeling

''Nederland veroordeelt de executie van de heer Ang in Indonesië. Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht. Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is.'' Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Koenders zegt dat Nederland alle mogelijke middelen heeft ingezet om de Indonesische autoriteiten ertoe te bewegen de executie af te gelasten, juridisch, diplomatiek, bilateraal en in Europees verband.

Koning Willem-Alexander heeft contact opgenomen met de Indonesische president Joko Widodo. Premier Mark Rutte heeft een brief geschreven aan Widodo, staat in de verklaring van Koenders.