In België worden vanaf zaterdag militairen ingezet om de veiligheid in het land te vergroten.

Het kernkabinet van premier Charles Michel besloot in de nacht van vrijdag op zaterdag dat tot driehonderd gewapende militairen bepaalde plaatsen zullen bewaken in onder meer Brussel, Antwerpen en Verviers.

Het kernkabinet kwam bijeen naar aanleiding van de antiterreuracties in onder andere Verviers donderdag, waarbij twee jihadgangers werden gedood en waardoor volgens justitie aanslagen op de politie werden verijdeld

In Antwerpen waren zaterdagochtend de eerste militairen op straat te zien. Ze stonden onder andere in de Joodse buurt en de Diamantwijk, aldus Belgische media. De militairen staan op bepaalde plaatsen, maar patrouilleren niet.

Bij het Joods museum in Brussel staan sinds zaterdagochtend zes militairen. Het museum was in mei doelwit van een aanslag waardoor vier mensen om het leven kwamen.

Naast de inzet van het leger krijgen de Belgische inlichtingendiensten meer mogelijkheden om af te luisteren en wordt een reis naar het buitenland voor terroristische doeleinden strafbaar.

Geld vastzetten

De regering wil verder het geld van vermoedelijke terroristen vastzetten. Ook moet het makkelijker worden om de nationaliteit van extremisten af te nemen en de identiteitspapieren af te pakken van personen die zich bijvoorbeeld in de burgeroorlog in Syrië willen mengen.

België wil ook de radicalisering van moslims in gevangenissen proberen te voorkomen door onder meer personeel te trainen en door zogenoemde 'islamconsulenten' in te zetten.