Bij een grote anti-terreuractie in Berlijn zijn vrijdagochtend twee mannen opgepakt. Het zijn Turkse mannen van 41 en 43 jaar. 

Zij en nog drie andere mannen worden volgens de politie verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag in Duitsland voorbereidden.

De mannen worden er ook van verdacht dat ze aan werving deden voor Islamitische Staat. Tijdens de actie zijn elf woningen doorzocht, onder meer in de wijken Moabit en Wedding.

Ze wilden volgens een woordvoerder van de politie binnen korte tijd naar Syrië reizen. De politie vond vliegtickets tijdens het onderzoek.

Jihad

De 41-jarige Ismet D. wordt ervan beschuldigd dat hij een islamitische groep in Berlijn leidt. Die zou vooral bestaan uit Turken en Russen. De groep zou bereid zijn om deel te nemen aan de jihad in Syrië.

Ook wordt de twee Turkse mannen verweten dat zij de strijd in Syrië financierden. Als er leden van de groep naar dat land afreisden, werden ze volgens de aanklacht door de mannen ondersteund. Ook betaalden ze vermoedelijk voor delen van de uitrusting, zoals nachtkijkers.

Er zijn geen banden gevonden met de aanslagen in Parijs, aldus de politie.

Video: Twee aanhoudingen in Berlijn

Strijd

Duitsland is deze week vaker in actie geweest in de strijd tegen terreur. Zo werden in het kader van een onderzoek naar een jihadist uit Wolfsburg donderdag in Pforzheim, in het zuidwesten van Duitsland, verscheidene woningen doorzocht.

En zondag werd in Noord-Rijnland-Westfalen, in Dinslaken 40 kilometer van de Nederlandse grens, een Duitser aangehouden die uit Syrië was teruggekeerd en voor IS zou hebben gevochten.

De chef van de Duitse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, liet eerder op donderdag weten bezorgd over het groeiend aantal Duitse jihadisten dat naar Irak of Syrië gaat. In de jihadistenkringen in Duitsland zouden in totaal circa 43.000 mensen 'rondhangen'. 

België

De actie van de Duitse politie in Berlijn volgt na een grote anti-terreuractie van de Belgische politie op donderdagavond. Daarbij had de politie verdenkingen dat een groep teruggekeerde Syriëgangers aanslagen zou plegen.

Bij een schotenwisseling in Verviers zijn twee terreurverdachten gedood door de politie. Verder zijn er op zo'n tien plekken in België huiszoekingen gedaan en meerdere personen gearresteerd.