De Nederlander Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt, laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Het ministerie zegt dat het niet nader op de zaak in kan gaan,maar ''veroordeelt de aangekondigde executie resoluut''. Het ministerie zegt "er tot op het hoogste niveau alles aan te doen om deze executie te voorkomen''.

Ang Kiem Soei is in 2003 tot de dood veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Zondag worden hij en nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld voor het vuurpeloton gezet. De zes hebben nog om gratie gevraagd, maar die verzoeken zijn afgewezen.

'Ondeugdelijk'

Op de veroordelingen is forse kritiek geweest. Advocaat Bart Stapert zei eerder dat Soei is veroordeeld ''na een rechtsgang die op vele punten ondeugdelijk was''. ''Geen van beiden werd bijgestaan door advocaten die waren gespecialiseerd of zelfs maar enige ervaring hadden in zaken waar zoveel op het spel stond.''

Maar ook op Nederland was er een aantal jaren geleden kritiek, omdat het land volgens hem meer had kunnen doen om de doodvonnissen te voorkomen. Het ging daarbij vooral om de financiering van de advocaten. Maar sindsdien is volgens Stapert een kentering in het beleid geweest en heeft de Nederlandse overheid er tot het hoogste niveau alles aan gedaan om de zaak tot een goed einde te brengen.

Doodstraf

Indonesië staat bekend om zijn strenge drugsbeleid en waarschuwt buitenlanders bij binnenkomst dat op drugsdelicten de doodstraf staat. Toch is de uitvoering van de doodstraf in Indonesië vrij zeldzaam. Na een pauze van vijf jaar zonder executies werden in 2013 vijf mensen geëxecuteerd. In 2014 zijn geen doodstraffen voltrokken.
 
In Indonesië dreigde ook voor Dick Nicolaas de doodstraf, voor een ander vermeend drugsdelict. Maar hij is volgens advocaat Stapert inmiddels overleden.
 
Amnesty International noemt het voornemen om zondag zes mensen onder wie vijf buitenlanders te executeren ''schokkend''. Behalve uit Nederland en Indonesië komen de veroordeelden uit Nigeria (twee), Vietnam en Brazilië.