Het aantal aanvallen door piraten op koopvaardijschepen in de wereld is het afgelopen jaar gedaald tot het laagste in acht jaar. 

Tegelijkertijd werden bijna twee keer zoveel vaartuigen ontvoerd als het jaar daarvoor. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Internationaal Maritiem Bureau (IBM).

Wereldwijd werden 245 schepen aangevallen, bijna de helft minder (44 procent) dan in 2011. Piraten gingen met 21 schepen aan de haal en dat was bijna twee keer zoveel als de twaalf vaartuigen die in 2013 door zeecriminelen werden meegenomen.

Rustig

Vooral de beruchte Somalische zeerovers hielden zich rustig. Van alle aanvallen vorig jaar werden er elf aan deze piraten toegeschreven, een fractie van de 230 gevallen in 2011. Volgens de deskundigen is er wat die groep piraten betreft echter geen reden om de vlag uit te hangen.

Ze wachten met hun acties tot reders besluiten de beveiliging op de schepen te verminderen en slaan dan weer toe, denken zij. In de Golf van Aden bij Somalië liggen al jaren oorlogsschepen die de koopvaardij beschermen. Ook Nederland doet mee aan die bescherming.

Azië

De toename van het aantal schepen dat werd meegenomen is te wijten aan piraterij van tankschepen in Zuidoost-Azië.

Bij de aanvallen wereldwijd werden 183 schepen door de piraten geënterd en dertien beschoten. Vier zeelui kwamen door aanvallen om het leven en dertien raakten gewond. Verder werden ook negen zeelui van schepen ontvoerd.