De Italiaanse president Giorgio Napolitano is woensdagochtend formeel afgetreden. Hij heeft zijn ontslagbrief ondertekend en zal na bijna negen jaar het Quirinaal, het presidentieel paleis, verlaten. 

Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

De 89-jarige Napolitano kondigde op oudejaarsdag aan dat hij op korte termijn zijn functie zou neerleggen. Geen enkele president heeft de functie zo lang vervuld.

Tot een nieuwe president is gekozen, neemt Senaatsvoorzitter Pietro Grasso de functie van staatshoofd waar.

Verkiezing

Eind deze maand moet de verkiezing van Napolitano's opvolger beginnen. De president wordt gekozen door de leden van de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat en 58 vertegenwoordigers van de regio's.

Bij elkaar zijn dat ruim duizend personen. In de eerste drie rondes is een tweederdemeerderheid vereist, daarna is een meerderheid van de helft plus één voldoende. Er is geen tijdslimiet. In 1971 waren er 23 stemrondes nodig voor Giovanni Leone werd gekozen.

Video: Napolitano treedt af

Vijftig jaar

Een president moet ten minste vijftig jaar zijn. In politieke kringen worden allerlei namen genoemd, zoals de oud-premiers Romano Prodi en Mario Monti, minister Pier Carlo Padoan, oud-burgemeester Walter Veltroni van Rome en rechter Sergio Mattarella van het Constitutioneel Gerechtshof.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft laten weten geen belangstelling voor het presidentschap te hebben. Van de ruim duizend mensen die hun stem kunnen uitbrengen, behoren er ongeveer 450 tot de Democratische Partij van premier Matteo Renzi.

Video: De politieke carrière van Napolitano

Oud-communist Napolitano geliefd in Italië