President Giorgio Napolitano treedt binnen enkele uren af. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi dinsdagochtend bekendgemaakt.

Napolitano is 89 jaar en had al eerder gehint op aftreden en bevestigde het in zijn nieuwjaarstoespraak. Renzi maakte het aftreden in Straatsburg bekend in de afscheidsrede van zijn land als voorzitter van de Europese Unie. 

''Ik zou graag zien dat wij Napolitano eren, een toegewijde Europeaan die in deze uren zijn ambt zal neerleggen (...) en die moeilijkheden in Italië met intelligentie en wijsheid tegemoet trad'', aldus Renzi in een toespraak tot het Europees Parlement.

Italiaanse media melden dat de president woensdag officieel zijn ambt zal neerleggen. 

Video: President Italië treedt af

Verkiezing

De verkiezingen voor een nieuw staatshoofd beginnen vermoedelijk eind januari in het Italiaanse parlement. Stemgerechtigd zijn alle 630 leden van de Kamer van Afgevaardigden, de 315 leden van de Senaat en 58 vertegenwoordigers van de regio's. In de eerste drie rondes moet een kandidaat een tweederdemeerderheid hebben om te zijn gekozen, daarna is een meerderheid van de helft plus één voldoende.

De verkiezing wordt gezien als graadmeter voor de invloed van premier Renzi op parlementariërs in zijn centrum-linkse coalitie. Het Italiaanse presidentschap is geen ceremonieel ambt. Hij kan onder meer premiers benoemen, het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Populair

Niemand is zo lang president van Italië geweest als de 89-jarige Giorgio Napolitano: meer dan 8,5 jaar. Hij is een van de populairste staatshoofden die Italië heeft gehad. In opiniepeilingen bereikte hij populariteitsscores tot 90 procent.

In 2013 werd hij als eerste en enige Italiaanse president tot nu toe gevraagd zich beschikbaar te stellen voor een tweede ambtstermijn, ook al begon hij ''de last van de jaren te voelen''.

Onder de personen die als mogelijke opvolger van Napolitano worden genoemd, zijn de oud-premiers Mario Monti en Romano Prodi. De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft deze maand laten weten geen trek te hebben in een terugkeer naar de Italiaanse politiek.