Terreurbeweging Boko Haram heeft in Noord-Nigeria mogelijk de dodelijkste terreurdaad tot nu toe gepleegd. Bij aanvallen op onder meer de stad Baga zijn honderden tot tweeduizend mensen omgekomen

Zaterdag kwamen bij twee bomaanslagen in Nigeria nog zeker twintig mensen om het leven.

Een van de bomaanslagen had plaats in de plaats Maiduguru en is mogelijk gepleegd door een meisje van nog geen tien jaar oud. In Potiskum bliezen twee zelfmoordterroristen zich op in een politiebureau. Boko Haram wordt als dader aangewezen.

Het leger van Nigeria is in het noorden bezig met een offensief tegen Boko Haram. Amnesty International veroordeelde de ''verontrustende en bloedige'' escalatie van het geweld van de beweging.

Raketwerpers

De militanten kwamen het dorp Baga binnenrijden met vrachtwagens en gepantserde auto's. Ze schoten daar in het rond met geweren en raketwerpers. Op motoren gingen ze vluchtende burgers achterna en schoten ze willekeurig in het rond, zei het districtshoofd Baba Abba Hassan volgens lokale media.

Boko Haram heeft in zeker zestien plaatsen in Noord-Nigeria dood en verderf gezaaid. Vooral kinderen, vrouwen en ouderen die niet snel genoeg konden weg konden rennen, werden slachtoffer van het geweld.

Vuurkracht

Een overlevende had zich drie dagen tussen twee muren verscholen. Hij zei dat hij tijdens zijn vlucht naar veiligheid 5 kilometer lang ''op lijken heeft gestapt''. De man was lid van de lokale burgermilities, maar hun wapens waren niet opgewassen tegen de vuurkracht van de militanten.

Baga, omliggende plaatsjes en een militaire basis in het gebied zijn door de militanten bezet. In de dorpjes zijn veel gebouwen in brand gestoken. Volgens de VN zijn er de afgelopen tien dagen ongeveer 7300 Nigerianen gevlucht naar buurland Tsjaad.