Militanten van de terreurgroep Boko Haram hebben tientallen mensen gedood en hun huizen platgebrand in het noordoosten van Nigeria. 

In de plaats Baga zou het de tweede keer zijn geweest dat een grootschalige slachtpartij plaatsvond sinds de jihadisten de plaats afgelopen weekend innamen.

Eerder was sprake van meer dan honderd doden, maar over het aantal is nu onduidelijkheid.

Strijders van Boko Haram begonnen dinsdag willekeurige mensen dood te schieten en gingen daar ook woensdag mee door, zeggen getuigen. De militairen die Baga hadden moeten beschermen, zijn dit weekend gevlucht.

Reactie Van der Staaij

Er zijn veel meer aanvallen, moorden en ontvoeringen in het noorden van Nigeria dan in het Westen bekend is. Maar deze misdrijven waar  Boko Haram achter zit, worden vrij willekeurig gemeld, zegt SGP-Kamerlid Kees van der Staaij.

De informatie komt amper naar buiten omdat het gebied erg groot is en er geen of weinig journalisten of hulpverleners zijn. Dat merkte Van der Staaij de afgelopen dagen tijdens zijn bezoek aan het gebied. Hij wilde onder meer de getroffen inwoners - veelal christenen - een hart onder de riem steken.

De donderdag bekend geworden aanval verrast hem niet, omdat het om de haverklap gebeurt. Hij bezocht woensdag een dorp waar vorige week nog mensen zijn vermoord.

Druk zetten

Nederland en de Europese Unie moeten druk zetten op de Nigeriaanse regering om het extremisme aan te pakken, vindt de SGP'er. Dat zal ertoe leiden dat de regering in actie komt.

Dat gebeurde ook na de ontvoering van tweehonderd meisjes vorig jaar april, die veel internationale aandacht trok. Desondanks zijn de meeste meisjes nog steeds zoek en gaat dit soort ontvoeringen door, concludeert Van der Staaij.

Video: Boko Haram doodt tientallen mensen in Noordoost-Nigeria

Kalifaat

Boko Haram startte zijn offensief in 2009. Doel van de moslimextremistische groepering is een eigen staat. In augustus vorig jaar werd door Boko Haram al een kalifaat uitgeroepen, in navolging van extremisten in het noorden van Syrië en Irak. Het Nigeriaanse kalifaat beslaat slechts een stadje en het omliggende gebied.

Boko Haram is vooral actief in de noordoostelijke provincie Borno en heeft er veel overwinningen geboekt op de Nigeriaanse strijdkrachten. 

Kameroen

Ook in buurland Kameroen worden in toenemende mate aanslagen gepleegd door de terreurorganisatie.

Vijf dingen die u moet weten over Boko Haram