In Turkije is opnieuw een Nederlandse journalist aangehouden. Het gaat om de Nederlands-Turkse Mehmet Ulger. Hij werd op de luchthaven van Istanbul aangehouden wegens een incident dat twee jaar geleden plaatsvond. 

Ulger werd omstreeks 10.30 uur weer vrijgelaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Koenders, die op tweedaags bezoek is in Turkije, heeft de zaak "opgebracht bij de Turkse autoriteiten", schrijft het ministerie op Twitter.

Koenders laat vanuit Ankara weten dat de vrijlating goed nieuws is. De minister heeft zich persoonlijk ingezet voor de kwestie. Het geplande vertrek van Koenders vanuit Ankara naar Gaziantep werd om die reden zelfs uitgesteld.

Foto's

Ulger was twee jaar geleden als waarnemer van de NVJ bij een zitting tegen de Nederlandse journaliste Fusan Erdogan. Hij kreeg toen een proces-verbaal omdat hij foto's had gemaakt tijdens de zitting. 

Toch werd Ulger donderdag in Istanbul uit de rij gehaald bij de douane, meldt zijn vrouw volgens Villamedia. Hij werd vervolgens naar een politiebureau en de rechtbank gebracht. 

"De situatie is redelijk relaxed", zegt de vrouw van Ulger na een telefoongesprek met haar man. 

Rechtbank

Ulger was woensdagochtend telefonisch te horen op Radio 1, terwijl hij door de Turkse politie naar de rechtbank werd gebracht. Volgens hem is "arrestatie een groot woord". Van de rechtbank in Istanbul zou Ulger horen hoe de precieze aanklacht tegen hem luidt, voor de foto's die hij destijds in de rechtszaal maakte.

Naar eigen zeggen kan hij zes maanden gevangenisstraf riskeren. "De zaak loopt nog," zegt Ulger. De journalist was erg "rustig" onder zijn aanhouding. "Ik word goed behandeld, het is allemaal netjes gegaan," zegt hij tegen Radio 1.

Ulger had niet verwacht dat hij dinsdag zou worden aangehouden. "Ik reis regelmatig op en neer naar Turkije. Dit had ik niet verwacht."

Pesterijtje

Achteraf omschrijft Ulger het incident als 'een pesterijtje'. ''In het begin was het heel intimiderend. Het was niet leuk'', herinnert Ulger zich. ''Maar later sloeg de sfeer om en waren ze heel aardig en beheerst.'' Waarom de sfeer opeens omsloeg weet de journalist niet. ''Waarschijnlijk realiseerden ze zich opeens dat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op bezoek is in Turkije.''

Mehmet Ulger (1962) is freelance journalist. Hij werkt voor zowel tv als geschreven pers. In het verleden was hij correspondent van het ANP. Ook is hij lid van de Raad voor de Journalistiek.

Volgens secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten mag Ulger Turkije nu verlaten, maar moet hij wel op 21 januari bij de rechtbank verschijnen.

Geerdink

Dinsdag werd journaliste Frederike Geerdink opgepakt in het oosten van Turkije. Na enkele uren verhoor werd ze vrijgelaten. Geerdink, die veel over Koerdische kwesties schrijft, zou zich schuldig hebben gemaakt aan propaganda voor een terreurbeweging. 

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in gesprek met Turkse ambassadeurs en bewindslieden dinsdag benadrukt dat intimidatie van journalisten onaanvaardbaar is. Bij zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van Geerdink.