Het Indonesisch zoekteam heeft de staart van vlucht QZ8501 gevonden in de Javazee. Het is volgens het team belangrijk dat de staart is gevonden, aangezien zich daar de zwarte dozen bevinden.

Dat meldt AP.

Het vliegtuigdeel is gevonden in een gebied in de Javazee waar minder intensief wordt gezocht naar brokstukken en lichamen, zei de coördinator van de zoektocht Henry Bambang Soelistyo woensdag. Het staartstuk ligt op zo'n 9 kilometer van de plek waar voor het laatst een signaal van het toestel werd opgevangen.

Een sterke stroming en troebel water hinderen de zoekwerkzaamheden. Het is duikers wel gelukt om onder water foto's van de wrakstukken te maken. Op de foto's zou het logo van AirAsia duidelijk te identificeren zijn, zegt de coördinator van de zoekoperatie.

Lichamen

Het bergen van lichamen en het veiligstellen van de zwarte dozen heeft prioriteit. Tot nu werden veertig lichamen gevonden. "Maar de tijd dringt," zegt Soelistyo. Na twee weken in de kans groot dat de lichamen zinken, waardoor het voor reddingswerkers moeilijk wordt ze nog te vinden.

Eerder werden al kleinere delen van het vliegtuig teruggevonden, zoals een nooddeur en enkele stoelen. 

De Airbus A320 van AirAsia stortte neer op zondag 28 december met 162 mensen aan boord. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore.

Video: Staartstuk vliegtuig AirAsia gevonden

Dit is wat we nog níet weten over de AirAsia-vliegramp l Dossier met alle berichten