Bij een politieacademie in de Jemenitische hoofdstad Sanaa is woensdag een bomauto ontploft. Er zijn zeker veertig doden gevallen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

De meeste slachtoffers zijn studenten van de academie. Ook mensen die in de rij stonden om zich in te schrijven zijn omgekomen, net als voorbijgangers.

De explosie was in de wijde omgeving te horen en het brandende autowrak veroorzaakte een dikke rookpluim. De politieacademie ligt in de buurt van het ministerie van Defensie en de ambassade van buurland Saudi-Arabië.

In Jemen worden geregeld aanslagen gepleegd door al-Qaeda. De verantwoordelijkheid voor de aanslag van woensdag is nog niet opgeëist.

Video: Eerste beelden na de aanslag

Houthi's

Op 1 januari kwamen zeker 26 mensen om door een zelfmoordaanslag op een cultureel centrum in de stad Ibb, in het midden van het land. Daar was een bijeenkomst van Houthi's, conservatieve sjiitische moslims.

De Houthi's namen in september Sanaa in en rukten verder op in andere delen van het land. Al-Qaeda is een soennitische terreurorganisatie.

De veiligheid in het land is sterk afgenomen sinds een opstand in 2011 leidde tot een nieuw bewind.