De druk op christenen in de wereld neemt toe. Gelovigen hebben steeds vaker te maken met vervolging.

Niet alleen in traditioneel vijandige gebieden zoals het Midden-Oosten verslechtert de situatie zienderogen, maar ook in Azië, Afrika en Latijns-Amerika is er duidelijk een verslechtering te zien. Dat stelt de organisatie Open Doors in de woensdag gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging 2015.

"Iedereen is zich wel bewust van de gebeurtenissen in Irak en Syrië", aldus directeur Ruud Kraan van Open Doors Nederland.

"Maar helaas is het veel minder bekend dat de situatie in Afrika net zo snel verslechterd. De gebeurtenissen in het Midden-Oosten lijken als voorbeeld te fungeren voor groepen in Nigeria, Kenia en omringende landen. De mate van vervolging in Somalië begint die van Noord-Korea te benaderen, het land dat de Ranglijst Christenvervolging al sinds 2003 aanvoert.''

IS

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zaait dood en verderf in Irak en Syrië en heeft daar een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. Bovendien zorgt IS er voor dat ook andere islamitische bewegingen een steeds radicalere houding aannemen tegenover christenen.

In Afrika zijn radicaal islamitische organisaties als Boko Haram in Nigeria en al-Shabaab in Somalië en delen van Kenia de drijvende krachten achter de vervolging. "Maar de onrust in veel Afrikaanse landen is breder: de afstand tussen verschillende geloofsgroepen neemt op dit moment snel toe", aldus Open Doors.