Amerikaanse en Afrikaanse militairen hebben in de Centraal Afrikaanse Republiek een leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) gepakt.

De man gaf zichzelf over en zegt Dominic Ongwen te zijn, een door het Internationaal Strafhof gezochte en beruchte leider van de moordende, martelende en verminkende LRA-militie. De Verenigde Staten proberen de identiteit bevestigd te krijgen

Aanklagers van het ICC in Den Haag beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers.

Hij zou commandant zijn van de Sinia brigade van de LRA dat onder leiding staat van Joseph Kony. Het ICC vaardigde in juli 2005 een arrestatiebevel tegen Kony, Ongwen en anderen uit.

Als het volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken inderdaad om Ongwen gaat, zou dat ''een historische klap zijn voor de commandostructuur van de LRA'', aldus woordvoerster Jen Psaki.

Seksslaven

Het door Kony in 1987 gestichte leger - dat stelt zich door christelijke principes te laten inspireren - zaait al vele jaren dood en verderf in het noorden van Uganda, het zuiden van de Sudan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.

De oorlog van Kony heeft tienduizenden levens geëist en dreef bijna twee miljoen op de vlucht. Volgens VN schattingen uit 2008 heeft Kony's bende ongeveer 25.000 kinderen ontvoerd om ze in te zetten als seksslaven, kindsoldaten of dwangarbeiders.

Ongwen was één van hen. Hij werd op tienjarige leeftijd ontvoerd door de LRA en klom snel op in de rangen van het leger.