De Amerikaanse president Obama zal zijn veto gebruiken om de stemming over de oliepijpleiding Keystone XL tussen de Verenigde Staten en Canada te blokkeren. 

Een woordvoerder van het Witte Huis meldt dinsdag volgens AP dat hij niet verwacht dat de president met de wet zal instemmen, waardoor deze niet kan worden aangenomen.

Het Amerikaanse Congres is sinds 1 januari grotendeels in handen van de Republikeinen, die opnieuw over de pijpleiding willen stemmen. In november stemde een nipte meerderheid van het Amerikaanse Congres tegen de pijpleiding, die toen voorgoed van de politieke agenda verdwenen leek.

De verwachting is dat het congres de wet vrijdag aanneemt. De Amerikaanse president heeft dinsdag gezegd dat hij de wet in dat geval niet zal ondertekenen. 

Het debat rondom Keystone XL is al zo'n zes jaar aan de gang. Keystone zou uit de teerzandvelden van Canada ruwe olie vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Tegenstanders van de wet zeggen dat oliepijpleiding grote schade aan het milieu kan toebrengen.

John Boehner

De Republikein John Boehner is dinsdag opnieuw gekozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, naast de Senaat het tweede 'huis' in het Congres. Boehner gaat daarmee zijn derde termijn in.

De politicus uit de staat Ohio kreeg onverwacht sterke tegenstand uit de gelederen van zijn eigen partij, maar wist de conservatieven toch aan zijn kant te krijgen.

Om ervoor te zorgen dat Boehner niet meteen in de eerste stemronde zou winnen, hadden zijn Republikeinse tegenstanders meer dan dertig afgevaardigden uit eigen partij moeten overtuigen. Ze kwamen uiteindelijk niet verder dan 25.

Tea Party

De Republikeinen beschikken na de verkiezingen van begin november in het Congres over een comfortabele meerderheid. Dat kan echter niet verbloemen dat er onenigheid heerst. Sinds de opkomst in 2010 van de Tea Party staan Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden tegenover elkaar. Twistpunt is daarbij vooral het fiscale beleid.

De tegenkandidatuur van verschillende conservatieve Republikeinen dinsdag tegen Boehner geeft aan dat hij het de komende tijd moeilijk krijgt. In het verleden torpedeerden Tea Party conservatieven geregeld zijn plannen.

Een van de grootste uitdagingen ligt in het opstellen van een begroting waarmee ook de Democratische president Barack Obama zal instemmen. Het laatste wat de Republikeinen kunnen gebruiken is een sluiting van de overheid omdat er geen overeenstemming is over het budget.

Ontmoeting

Komende week heeft de president een ontmoeting met de Republikeinse en Democratische kopstukken uit Senaat en Huis van Afgevaardigden om te praten over beleidsonderwerpen voor 2015. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is Obama vooral geïnteresseerd in hulp aan de middeninkomens.

Er zijn mogelijk compromissen te sluiten over belastinghervorming, infrastructuur en het openbreken van buitenlandse markten voor Amerikaanse bedrijven.