De Belgische gevangene Frank Van Den B. krijgt na jaren procederen toch geen euthanasie.

De arts die de procedure zou uitvoeren heeft zich teruggetrokken, zo werd dinsdag bekend. 

Oorspronkelijk zou Van Den B. aanstaande zondag sterven door een dodelijke injectie. Waarom de arts is teruggekomen op zijn besluit, is niet bekend. Dat valt onder het beroepsgeheim, klinkt het.

Van Den B. zit al bijna dertig jaar vast in de gevangenis in Brugge voor moord en verkrachtingen. Volgens psychiaters is hij psychisch ziek en lijdt hij onder zijn celstraf. Van Den B. vroeg om euthanasie of overplaatsing naar Nederland voor speciale medische behandeling, omdat hij vindt dat hij in België geen passende behandeling krijgt.

In september 2014 kreeg Van Den B. toestemming om uit het leven te stappen. Hij zou de eerste Belgische gevangene zijn die euthanasie mag plegen.

Nederland

Minister van Justitie Koen Geens zei bij de Vlaamse publieke omroep VRT dat de 51-jarige zedendelinquent donderdag wordt overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent. Daar wordt onderzocht of er gepaste zorg of behandeling aan te bieden is.

Mogelijk wordt Van Den B. daarna overgebracht naar een instelling in Nederland, zo liet Geens doorschemeren. Volgens de minister staat Nederland open voor een dergelijk verzoek.

Geens roemde Nederlands ervaring met delinquenten voor wie geen zicht is op terugkeer in de samenleving, maar die wel een kwalitatief leven kunnen leiden binnen de instelling.

Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft over de kwestie contact gehad met de Belgen, bevestigde zijn woordvoerder. Maar er is nog geen formeel verzoek gedaan door België. Dat wachten we af en daarna zal Teeven de zaak bekijken, zei hij.

In oktober schreef Teeven nog aan de Kamer dat er wel een verdrag met België bestaat over de plaatsing van Belgische gevangenen in Nederland, maar dat zedendelinquenten en tbs'ers daar niet onder vallen.