Vanaf dinsdag kunnen homoseksuele stellen in de Amerikaanse staat Florida trouwen. Florida is de 36e Amerikaanse staat waar het homohuwelijk nu legaal is. 

Een verbod op het homohuwelijk in Florida liep om middernacht (lokale tijd) af. Maandag werd het homohuwelijk al legaal in één gemeente in Florida: Miami-Dade. 

In juli bepaalde de lokale rechter Sarah Zabel dat het verbod op het homohuwelijk in Florida niet wettelijk te verantwoorden was. Ze besloot toen dat eerst een hoger beroep afgewacht moest worden voordat haar besluit in de praktijk kon worden toegepast. 

Een maand later kwam rechter Robert Hinkle, een districtsrechter in Florida, met een vergelijkbaar besluit dat niet alleen gold voor één gemeente, maar voor de hele staat. In december besloot het hoogste juridische orgaan van Amerika, de Supreme Court, niet te interveniëren in de kwestie in Florida. 

Staatsoverstijgend

Vrijdag komen rechters van de Supreme Court samen om te overleggen over zaken met betrekking tot het homohuwelijk die staatsoverstijgend zijn en dus effect kunnen hebben op het homohuwelijk in heel Amerika.

Het homohuwelijk is in Amerika aan een opmars bezig. Een meerderheid van de Amerikanen is voor legalisering en lokale rechters maken in hoog tempo korte metten met bestaande verboden.

Video: Eerste homohuwelijk in Florida