Senegal wil de Gambiaanse oppositieleider Sheikh Sidai Bayo uitzetten, nadat hij vorige week de bevolking van Gambia had opgeroepen in opstand te komen tegen het bewind van president Yahya Jammeh.

De Senegalese autoriteiten hebben de advocaat Assane Dioma Ndiaye van Bayo laten weten dat de oppositieleider binnen enkele uren wordt uitgezet, aldus Ndiaye maandag.

De oproep van Bayo kwam na een mislukte staatsgreep in de Gambiaanse hoofdstad Banjul dinsdag. Gewapende mannen vielen toen het presidentiële paleis aan.

De autoriteiten wisten een staatsgreep te voorkomen. Bij de aanval kwamen zeker vier mensen om het leven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken had daarop Nederlanders geadviseerd Banjul te mijden.

Overgangsraad

Bayo is de leider van de Nationale Overgangsraad van Gambia, een oppositiegroep in Senegal die zich verzet tegen Jammeh. Die kwam twintig jaar geleden zelf door een coup aan de macht.

Het is niet bekend waar Bayo heengaat. Volgens een Senegalese functionaris wordt hij naar verwachting naar Frankrijk uitgezet, omdat Bayo zowel een Gambiaans als Frans paspoort heeft.

In de Verenigde Staten zijn twee Amerikanen opgepakt die banden hebben met Gambia. Zij zijn mogelijk betrokken geweest bij de mislukte, gewelddadige staatsgreep.