Familieleden van passagiers van het neergestorte vliegtuig van AirAsia mogen mee op zoektocht naar het toestel, als ze dat willen.

De Indonesische marine heeft de familieleden aangeboden om mee te gaan op een marineschip, dat in de Javazee zoekt naar brokstukken en lichamen. Dat meldt de Singaporese krant The Straits Times maandag.

Volgens de hoogste legerbaas is dat om ''hun verdriet en gevoel van verlies te verminderen''. Het vliegtuig verdween vorige week zondag van de radar, toen het op weg was van Surabaya naar Singapore.

Sindsdien zijn in de Javazee brokstukken en lichamen gevonden. Tot nu toe zijn 37 lichamen geborgen, terwijl er in totaal 162 mensen aan boord waren. De zwarte dozen zijn nog niet gevonden.

Nabestaanden

Het was volgens de krant de eerste keer dat de leiders van de Indonesische politie en het leger samen de nabestaanden bezochten.

Na afloop zei de legergeneraal op een persconferentie dat hij familieleden verzekerd heeft dat het leger samen met bevriende landen "heel hard" werkt om de slachtoffers en wrakstukken te vinden. De Indonesische politiechef vertelde ook dat hij de nabestaanden beloofd heeft dat alle gevonden lichamen geïdentificeerd zullen worden. 

Inmiddels zijn de lichamen van negen slachtoffers teruggebracht aan hun nabestaanden. De overige 25 moeten nog geïdentificeerd worden.

Video: Australië helpt met identificatie slachtoffers

Wat we weten over het vermiste vliegtuig van AirAsia l Dossier met alle berichten