De Turkse politie heeft maandag 22 veiligheidsfunctionarissen opgepakt die politici, ambtenaren en zakenlieden illegaal zouden hebben afgeluisterd. 

Dat meldt het particuliere persbureau Dogan.

De arrestaties zijn een nieuwe actie in het kader van de campagne van president Recep Tayyip Erdogan tegen aanhangers van zijn vroegere bondgenoot, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Vorige maand vaardigde een rechter in Istanbul een arrestatiebevel uit tegen Gülen, die sinds 1999 in een zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten woont.

Paralelle staat

De 73-jarige geestelijke wordt er door Erdogan van beschuldigd dat hij een ''parallelle staat'' binnen het Turkse ambtenarenapparaat wil vormen en de president wil afzetten.

Gülen zou zijn aanhangers binnen het justitieel apparaat opdracht hebben gegeven corruptieonderzoeken uit te voeren en leden van de regering af te luisteren. Daardoor is de regering in grote verlegenheid gebracht.

Ex-ministers

Maandag werd ook bekend dat een Turkse parlementaire commissie vindt dat vier ex-ministers niet voor de rechter hoeven te verschijnen. De ministers werden verdacht van corruptie. Het parlement moet eind deze maand nog debatteren over het besluit van de commissie en de knoop definitief doorhakken.

Het grootschalige corruptieschandaal kwam eind vorig jaar naar buiten. Drie ministers namen ontslag, een vierde werd overgeplaatst. De toenmalige premier en huidige president Recep Rayyip Erdogan liet duizenden politiemedewerkers en honderden rechters en aanklagers overplaatsen.
 
Dat de ministers nu vermoedelijk niet voor het hooggerechtshof hoeven te verschijnen, wordt door critici gezien als een knieval voor Erdogan en zijn AK Partij. De commissie bestond uit veertien leden, van wie negen uit die partij.

Video: Turkse commissie wil geen proces ministers